ВМРО поиска от Цацаров: Прекратете дейността на БХК

Причината - недопустима намеса в съдебната система
30 сеп 2019 13:17, Красимир Ангелов
35
ВМРО поиска от Цацаров: Прекратете дейността на БХК
Снимка: Булфото

ВМРО поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да прекрати дейността на БХК заради недопустима намеса в съдебната система на България.

БХК по пряк и косвен начин оказва натиск върху българските магистрати и извършва противоконституционна, противозаконна, неморална и открито антибългарска дейност, се чете в позиция на партията, изпратена до медиите.

Още по темата
Поради тези причини българският представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО – БНД Ангел Джамбазки и депутатът в 44-ото Народно събрание Александър Сиди пуснаха сигнал до главния прокурор с искане да бъде прекратена регистрацията на Българския хелзинкски комитет. Това е възможност, залегнала в Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Сиди и Джамбазки обосновават сигнала си с преки нарушения от страна на БХК на чл. 117, ал. 2 от Конституцията на Република България и на чл. 13, ал. 1, т. 3, б. б), от Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Според войводите БХК нееднократно е поставял в риск български граждани, както и доброто име на България пред международните институции. Като пример от ВМРО дават заведеният иск в съда в Страсбург срещу страната ни в защита на изселените, след нанесен побой над български военнослужещ, от незаконното гето във Войводиново роми.

"Най-скандалната ѝ дейност обаче е свързана не със защита на правата на онеправданите, а с организирането на семинари за съдии, прокурори и следователи, част от които след това решават съдбите на доказани престъпници като Полфрийман. Нека припомним също така, че именно БХК номинира същия този осъден убиец за човек на годината, помогна за неговата юридическа защита и по заявление на НПО-то съставът, председателстван от Калин Калпакчиев, пренебрегна решение на колегите си от СГС, и разпореди да бъде пуснат на свобода, напълно игнорирайки становището на прокуратурата, на психолозите и представителите на затвора. В същото време самият съдия Калпакчиев е получил награда в същата категория, като освободеният от него австралиец, от същата тази неправителствена организация – БХК", пишат в позицията си от ВМРО.

Според националистите това е недопустимо и е подигравка с българското законодателство, с добрите нрави, морала и държавността в България.

Сред част от мотивите, залегнали в сигнала на Джамбазки и Сиди, е и този, че по думите на войводите сдружението периодично организира безплатни семинари, с които обучава съдии, прокурори и следователи. От друга страна БХК осигурява процесуалната защита на определени лица по дела, председателствани от същите тези магистрати, на които е провеждала обучения.

"Именно такъв е и случаят с Джок Полфрийман, на когото Сдружението оказва подкрепа, изразяваща се в правни и фактически действия. С тези свои постъпки Сдружение „Български хелзинкски комитет“ по заобиколен начин нарушава принципа на безпристрастност на част от магистратите. Чрез провежданите семинари се опитва да наложи натиск и влияние при решаването на дела, от които решения има пряк интерес", пишат в мотивите си Джамбазки и Сиди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв е този Български Комитет, който не е защитил нито един българин?
27
2
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
До фенПрезидент не ,но министър прецедател да
26
2
 
6
 
! Отговори
гого преди 4 години
aнгеле идете при Баце и кажете разтуряме седянката ако не ги разкараш БХК другото е пушилка
25
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БХК е чисто фашизоидна организация толерираща по ярко изявен нацистки начин малцинство с чист мангАРИЙСКИ произход. Зараждането на новите SА. Няма да позволим нов холокост и газови камери! Но пасаран!!! Никой не е забравен и нищо не е забравено.
24
15
 
8
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
НЕ СЕ ЛОВЕТЕ НА ЛЪЖИТЕ НА ДЖАМБАЗИНА.ТАКА ЛЪЖЕШЕ И ШОФЬОРИТЕ НИ ДА ГЛАСУВАТ И МИЗЕРУВАТ В ЕС. ПЛАЩА МУ СЕ--ЗА ДА ВИ ЛЪЖЕ И ***.ПЛАЩАТ МУ ЕДРИТЕ БАРОВЦИ ИНАЗНАЧЕНИТЕ КАПИТАЛИСТИ!!
23
2
 
16
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Най-накрая!
22
22
 
3
 
! Отговори
334 преди 4 години
Така се започва...и до мракобесието е една крачка.
21
1
 
15
 
! Отговори
друго си е НПО преди 4 години
Ханс ЗайделОтворено обществоА америка за БългарияНали така!
20
5
 
5
 
! Отговори
До предлагам преди 4 години
Кое е първо - яйцето или кокошката?Питам, щото като предлагаш, удобно или не, май изпускаш нещо важно. А то е как преди около 2,5 години едни добри хорица са внесли, дебатирали, гласували и приели въпросната поправка, даваща право на осъдените и задължаваща съда. Сега част от същите тия добряци без никакъв свян никнат из студията/протести по-праведни и бели и от папата. Не можем да ги виним, но не трябва и да забравяме. Защото камъни от тълпа лесно се хвърлят, но помним ли Христа и блудницата
19
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фашизоидите искат вече забрана на партии и организации. Нищо ново не могат да измислят, вече всичко е правено от техния план.Забрана на партии, атаки на етнически принцип, милитаризация, конфронтация с велики сили. Накрая народът ще плаща, а те ще избягат с парите някъде в чужбина, за да избегнат Народния съд.
18
35
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забрана за псевдопатриотите от ВМРО, изявяващи се като предимно търговци на паспорти.Дойде време доносници да ни учат на патриотизъм....
17
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не казаха ли на Цацаров за движението на русфилите в България и паравоенните им формирования?
16
4
 
51
 
! Отговори
Барселона преди 4 години
С двете ръце гласувам за такова решение...три..ене с Голямата гума...
15
5
 
53
 
! Отговори
предлагам преди 4 години
съдиите и самодейците от бхк, замесени в случая полфрийман, да се разберат кой от тях да доизлежи присъдата му и кой да плати дължимата сума на семейството на убитото момче
14
8
 
60
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
БХК са обида за Хелзинския комитет. Браво за позицията на ВМРО.
13
10
 
16
 
! Отговори
С искане не става преди 4 години
Сезирай прокуратурата и ако успееш да убедиш съдиите, печелиш. Другото са празни приказки, на каквито сме свикнали от патриотарите. Гледам шараните под мен обаче кълват ли кълват.
12
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бой с камъни за джихадистите от БХК, те са терористична организази подкопаваща устоите на демокрацията и държавата, а за морал не може и да става дума. Кънев е подкупен и алчен *** с манталитет на селски кмет, ама тоди път ще яде дървото.......
11
4
 
58
 
! Отговори
думи на преди 4 години
Орбан:"Това е нашата държава, нашият дом и нашият живот и никой друг, освен унгарците, не може да взема решения за тях"."Ние не им изпращаме платени политически активисти, така че и те трябва да си приберат техните от Централна Европа", "Те трябва да се откажат от прикритите действия срещу централноевропейските правителства. Бюджетът на ЕС не трябва да бъде използван, за да финансира екипи и медии, които имат пристрастия към либералите и имигрантите, обслужвайки техните цели."
10
5
 
23
 
! Отговори
до Психодиспансер преди 4 години
Ми ти кВо искаш бе? Само Кр. Кънев ли да грее в небето? Глей ся как ще скочат тия дето ядат от ръката на НП0-тата!
9
29
 
8
 
! Отговори
Бургас преди 4 години
Тези които бранят закона са трън в очите на Каракачанов,Боко, Цацаров и Доган. Днес е изгонен самонастанил се,утре ще изгонят който не е с тях и далаверите им. Помнете ми думата, беззаконието рано или късно се обръща срещу тези които да се възползвали от него.